Saturday, 19 November 2011

Chef's Knife vs Santoku

Nóż! Jest tam niemal wszędzie. Czy to mały nóż szwajcarski nóż lub kulinarnych, to zastosowanie jest uniwersalne. Jednak w tym artykule, będziemy debaty nad szefa Santoku vs noża, z których oba tchnąć życie w departamencie sztućce. Pozwól mi krótkie coś o każdym z nich, zanim zacznę od rzeczywistego tematu.
Nóż szefa kuchni (znany także jako francuski Knife) jest niezbędnym narzędziem do kuchni. Można to nazwać: ewoluowała rzeźniczy nóż. Pierwotnie ten nóż był używany przez rzeźników, którzy używali do krojenia mięsa grubości (np. wołowiny). Ale z roku, stało się integralną częścią szafie kuchni krojenia, rozdrabniania, siekania, disjointing itp., z finezją. Ale jeszcze, nie ma innej nóż, który daje ostrej konkurencji na szefa kuchni nóż i to jest japoński Santoku. Santoku (znany również jako bocho Buncha) jest ogólnym nóż celów, które w widoczny sposób rozwijała się w Japonii. Ale z doskonałą zdolność cięcia mięsa i warzyw kawałek kotlet, to nabiera wątpliwości popularność na Zachodzie. Warto więc dowiedzieć się co jest lepsze!
Santoku vs kuchni nóż; Przed dostać się rozpocząć debatę: szefa kuchni Santoku vs nóż, ważne jest, aby wiedzieć o wygląd każdego z tych noży.
Chef's Knife, nóż szefa kuchni jest zazwyczaj 14/06 cali z częścią łopatki, około 8 cm długości i 1 ½ cala. Te noże są dalsze zróżnicowane, francuski noże i noże niemieckie, z których są one węższe w ich wyglądzie i te pierwsze są szerokie. Nóż szefa kuchni jest często znany jako nóż wołowiny lub nóż Western.
Santoku; Ten nóż, w sensie dosłownym oznacza trzy dobre rzeczy lub trzy cnoty i dlatego jest uważany przez Japończyków jak nóż dobrze wyważony. Santoku jest krótszy niż nóż szefa kuchni i jest około 5-7 cm długości. Jej niepowtarzalny wygląd jest określony przez jego szersze ostrze (stopa w kształcie owcy) i straight edge, że nie zakręcony na końcu. Również te noże wykonane są z trudniej stali. Santoku jest często nazywany jako Wszechmogącego nóż.
Szef kuchni nóż i Santoku, noże Santoku działają w unikalny sposób z ich ostrza poruszają się w pionie ruchu podczas cięcia. Mimo, że są dość ostre i jednocześnie lekkie czasu, kucharzy, którzy są przyzwyczajeni do korzystania nóż szefa kuchni znaleźć kłopotliwe w użyciu Santoku początku. Podczas korzystania z Santoku, ruch ostrze jest skierowane w dół ad każde cięcie, które nie jest dokładnie w przypadku szefa kuchni nóż. Wręcz przeciwnie, kucharz ruchy nożem w ruchu ciągłego i walcowania. Jednak nie wszystkie nóż celu Santoku znajduje szczytne miejsce w prawie wszystkich działań związanych z kulinarnych jak siekania, krojenia i mielenia mięsa, mięsa i warzyw. Na deseczce, to raczej zabawa w obsłudze, działa lepiej w złomowania żywności off dla sautéing celów. Ale nóż szefa kuchni jest nie mniej. Krojenie i siekanie wykonywane są z łatwością, za pomocą noża szefa kuchni. Ponadto, istnieją różne rodzaje krojenia (np. srebrny Cienkie Lyonnaise), które można zrobić skutecznie z kuchni nóż, w zależności od grubości warstwy. Jest jeszcze jedna popularna forma niszczenia, w którym zielone warzywa liściaste są zwinięte, liści są cięte prostopadle do roll i nóż tnie warzywa na kawałki, bardzo mała. Ten rodzaj techniki rozdrabniania jest również znany jako chiffonade. Szef kuchni nóż może się czysty kawałek mięsa od kości bez większego wysiłku.
Jednak, gdy chodzi o opiekę nóż Santoku potrzebuje dodatkowej uwagi. Te noże należy prać ręcznie, najlepiej po skończysz Noże. Także ze względu na cienkie budować te noże nie powinny być stosowane wobec twardy do krojenia (np. marmur). Aby utrzymać je ostre, można użyć kamienia lub regularne nóż ostrzenia narzędzi. (Nie czytam jakąś interesującą ostrzenie noży techniki na naszej stronie),. Ponadto można wziąć Santoku do profesjonalnego ostrzenia noży, aby uzyskać lepsze wyniki.
Oba noże są wymienne, w zależności od rodzaju pracy. Wykorzystanie tych noży zależy od wielu czynników wymienionych poniżej:, Jaka jest Twoja historia gotowania? ; Co to jest wielkości dłoni? ; Czy przesunąć ostrze do siekania ruchu lub kołysanie tempie? ; Czy palec ostrza nóż? , Oprócz wyżej wymienione pytania, swój styl życia dieta również czynniki wyboru wśród szefa Santoku vs nóż. Gotować domu wolą szefa kuchni nóż Santoku, odnoszące się do Współczynnik zachowania związane z ostatnich (jak wyostrzanie Santoku pewien czas). Jest to również jeden z głównych powodów, dla których szef kuchni nóż pracuje lepiej, gdy ma do cięcia mięsa, krojenie go z kości. Santoku, początkowo w Japonii, został zaprojektowany głównie do żywności, które stanowią warzywa i ryby. Jest to również powód, dlaczego santokus są najlepsze do krojenia warzyw i ryb. Jednak ze względu na ich ostrza cienki i ostry, mogą uzyskać rozdrobnione łatwo, jeżeli nie konserwowane. Podczas gdy w krajach zachodnich, czerwonego mięsa, drobiu stanowią główne diety. A co za tym idzie, szef kuchni nóż jest to lepsza alternatywa!
Zestaw szefa kuchni nóż jest pożądane posiadanie dla każdego kucharza. Więc zanim obdarza go z szefa kuchni nóż lub Santoku, ważne jest dla niego do zrozumienia, które nóż będzie najlepsze dla jego działalności kulinarne (z czego około 80% jego zadań będzie siekania, krojenia i mielenia mięsa). Nadzieję, że ten artykuł nie odpowiedział na dylemat szefa Santoku vs nóż. Tak więc, powodzenia!

No comments:

Post a Comment